Reisverslag 2010 – Dag 5 en 6

’s Morgens beginnen we in Teloke met onze eerste patiënten. Al gauw hebben we een aantal patiënten die mee moeten naar de oogarts. Terwijl wij oogpatiënten behandelen zijn MJ en Roland naar Orong om een aantal schoolkinderen van vorig jaar te bekijken.

’s Middags zijn we met Suparman inkopen gaan doen voor de praktijk. We kochten o.a. een soort tandarsts stoel en medicijnen.

Vrijdag morgen hebben we ons weer opgesplitst. Wij zijn verder gegaan met oogpatiënten, MJ is in Orong om het een en ander voor te bereiden. Roland hebben we naar het katholieke ziekenhuis gestuurd om daar posters op te halen en deze vervolgens te laten kopiëren.

Hij zou ook nog boodschappen doen maar dat lukte niet wat tijd betreft. Vrijdags om 12.00 uur moet onze chauffeur naar de Moskee om te bidden. Dus werden de boodschappen naar s’middags verschoven en nu gingen wij mee.

MJ is verder gegaan met ouders te benaderen voor behandelingen op zondag.In de tweede grote supermarkt vonden we eigenlijk alles wat we nog misten. Tussendoor een telefoontje van MJ die bij een oma met 5 kleinkinderen was die al een week niets hadden gegeten.

De vraag was of wij voor een aantal dagen basis voedsel mee konden brengen. Dus kochten we 10 kilo rijst, 2 grote pakken melkpoeder, suiker. mie en 30 eieren. Dit hebben daarna met zijn allen naar haar op de berg waar ze woont afgeleverd. MJ was erg geëmotioneerd en vertelde ons later waarom.

De kindertjes waren ondervoed en zaten allemaal onder de schurft. De kinderen waren door de ouders achter gelaten bij de oma. Een van de ouders werkte in Arabië en een was ernstig verslaafd en had al op het punt gestaan om een kind te verkopen. En dit niet aan een echtpaar die geen kinderen kon krijgen, maar voor de sex industrie !

Dus hier lag voor ons een taak om oma te ondersteunen bij het verzorgen van haar kleinkinderen. Misschien moeten we thuis zoeken naar sponsors voor dit gebroken gezin.

Het was een vermoeiende en enerverende dag geweest.

Share :Facebooktwitterlinkedinmail
Follow :Facebook