Reisverslag 2013 – 15 mei

De zondag ochtend viel ernstig tegen, want Rebecca was ziek van het eten van zaterdag. Is daarom ’s morgens nog 2 uurtjes in het hotel gebleven. Stephan is wel gewoon aan het werk gegaan samen met Jantine en natuurlijk is Marie-José weer fanatiek begonnen.

Na 2 uur voelde Rebecca zich weer goed genoeg en heeft ze zich laten ophalen. Gezamenlijk hebben we deze dag gewerkt tot 2 uur. Daarna zijn we terug gegaan naar het hotel, omdat we gasten kregen. We hebben met de kinderen van de gasten gezwommen en verder met Dr. Farida overlegt. We hebben gesproken over welke artsen we moeten inschakelen voor behandeling van verschillende patiënten.

De maandag was een bijzondere dag, want iedereen was vrij vanwege de verkiezingen voor de nieuwe gouverneur. Voor ons ging het werk gewoon door. Ook deze dag kwamen er patiënten bij die we mee wilde nemen naar de oogarts.

Dinsdag hebben we ’s morgens vroeg contact gehad met Dr. Wawang of we mochten komen met een aantal patiënten. Om 10 uur zaten we te wachten met 7 patiënten. Zoals gewoonlijk komt Dr. Wawang later, maar hij herkende ons van verre en nam ons meteen mee om even weer opnieuw kennis te maken. We hebben even kort het lijstje doorgenomen van wat wij bij de patiënten verwachten. Daarna heeft hij al onze patiënten, stuk voor stuk, bekeken. Hij was het gelukkig met onze diagnose eens en we hebben besloten om 3 mensen aan staar te opereren en 2 aan pterygium. Met de 3 staar patiënten zijn we vervolgens naar het laboratorium geweest om bloed te laten prikken en onderzoeken. Donderdag mogen we terug komen voor de uitslag te bespreken en datum van de operaties vast te stellen. De rest van de dag hebben we bij Lombok Care weer mensen onderzocht. ’s Avonds zijn we nog even naar Mataram geweest, waar Marie-José een aantal mensen heeft laten behandelen bij de kaakchirurg. In de tussentijd zijn wij even in het nabijgelegen winkelcentrum wezen rondwandelen.

Vandaag (woensdag) zijn we om half 8 vertrokken naar de omgeving van Janapria gereden. Een rit van ruim 1,5 uur. In een klein plaatsje hebben we een school bezocht met 105 leerlingen, in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar. Na de begroeting heeft eerst Marie-José tandenpoetsles gegeven, waarna ze ieder kind even in de mond heeft gekeken en een tandenborstel en wat tandpasta heeft gegeven. Vervolgens hebben we de kinderen op hun visus en oogafwijkingen gecontroleerd.

Er was 1 bijzonder geval, een jongetje heeft een linkeroog dat maar een omvang heeft van een half normaal oog en verder naar achteren licht in zijn oogkas. Hierdoor wordt het oog onvoldoende bevochtigd en het vuil niet goed afgevoerd.

Na ons bezoek aan de school werden we uitgenodigd om te komen lunchen bij het hoofd van de school. Hier werden we o.a. voorgesteld aan een klein baby’tje. Dit baby’tje is geboren met een aantal verschillende afwijkingen, een waterhoofd, een hazenlip, geen neus (alleen 2 gaatjes) en geen ogen. Het kindje heeft een hele lage levensverwachting en zal waarschijnlijk binnenkort sterven.

Na de lunch zijn we vertrokken terug naar Senggigi. Vanavond hebben we een overleg gehad met Paul, om ideeën uit te wisselen. We willen kijken of we Nederlandse artsen kunnen koppelen aan collega’s hier, waardoor er een netwerk kan ontstaan.

Share :Facebooktwitterlinkedinmail
Follow :Facebook